Den første og måske mest afgørende ting, som man skal gøre inden man påbegynder installationen er, at tjekke de spots man har købt eller vil købe. Man må kun installere indbygningsspots selv, hvis indbygningsspottet er i et færdigt sæt.

Det betyder at spot, ledning og transformer kommer i et samlet sæt. Det er vigtigt også at pointere at det færdige sæt ikke må ændres i hvis du skal installere dine indbygningsspots selv.

Er indbygningsspots ikke i et færdigt sæt, så er det rent faktisk ulovligt selv at installere og montere indbygningsspots – medmindre du er autoriseret elinstallatør. Et ikke-færdigt-sæt betyder at du har købt selve indbygningsspots, ledninger og transformere separat.

Når man køber ovenstående produkter hver for sig, så er installationen en fast installation. Hvis der er tale om en fast installation, så er det her lovgivningen ændrer sig og det betyder at det skal være en autoriseret virksomhed, som skal installere det.

Forskellige typer af indbygningsspots

Efter det er klargjort hvilke indbygningsspots der må installeres selv og hvilke der skal en autoriseret til det, så er næste step at finde de rigtige spots. Indbygningsspots kommer i mange forskellige i udgaver. De kan være firkantet, runde, forskellige farver, dæmpbare, indendørs eller udendørs osv. Nogle spots kan monteres direkte i isolering og andre kræver f.eks. en safeboks for at kunne monteres.

Det kan virke uoverskueligt med at alle disse muligheder og det kan virke svært at finde ud af hvilke indbygningsspots man har brug for. Heldigvis for dig, så findes der en række hjemmesider, som både har masser af produkter og/eller har vejledninger til at kunne hjælpe med at løse opgaven.

Der er også hjælp at hente hvis man vælger at kontakte kundeservice inden for visse virksomheder. Så kan de hjælpe og guide dig til den helt rigtige løsning.

Indbygningsspots på badeværelset

De fleste indbygningsspots kan anvendes i stort set alle rum, hvor det eneste vigtige punkt er at de er beregnet til indendørs eller udendørs brug. Skal badeværelset renoveres og have monteret ny belysning, så er det vigtigt at spottet som minimum er IP44 klassificeret. Dette skyldes at badeværelset er et vådrum og derfor skal spots kunne tåle at få modtage damp og fugt.

Udover at indbygningsspots minimum skal være IP44, så er lysenes skarphed også en vigtig faktor. De spots som skal installeres foran spejlet på badeværelset, skal meget gerne være skarpere end de resterende. Dette anbefales fordi at de fleste fokuserer mere foran spejlet, når de f.eks. skal børste tænder, gøre sig klar og her er et fokuseret lys den bedste løsning.

Ønskes der flere råd til badeværelset, kan du læse vores guide til at lave nyt badeværelse. Her kan findes endnu mere vejledning og tips til den bedste løsning.