Vil du også gerne kunne mestre at stryge din skjorte sådan, at du undgår pressefolder og har en flot skjorteflip? Inden du starter ud, så er det vigtigt at finde ud af hvilken form for materiale den er lavet af, da du kan ende med at ødelægge den, hvis materialet er sart og du stryger den med den højeste temperatur.
Dette kan du lære mere om i denne guide, samt hvordan du gør i praksis. Vi giver dig en guide til at stryge skjorter på korrekt vis.
Sådan stryger du din skjorte
Det kan virke meget banalt, men det er ikke ligemeget hvordan du vælger at stryge din skjorte. Først skal du vurdere materialet, og her er der ofte et tegn med et strygejern med prikker på.
3 prikker betyder, at den kan stryges ved høj temperatur, og det er ofte skjorter af bomuld eller hør, som kan tåle max 200 grader.
2 prikker betyder at den må stryges ved middeltemperatur, og det er fx skjorter lavet af polyester, uld eller blandingsprodukter.
1 prik betyder at den skal stryges ved lav temperatur, og det er ofte materialer som natursilke, akryl eller acetat, som tåler max 110 grader.
Klar, parat, start!
Nu er du klar til at komme i gang! Det bedste udgangspunkt for den perfekte strygning er hvis skjorten er lidt fugtig inden start, da det kan være svært hvis de er helt tørre, dafibrene i materialet ikke er særlig smidigt.
- Start med at knappe alle knapperne op, og hold kraven/flippen ud og stryg den på indersiden.
- Stryg derefter skuldrene udefra og ind, og derefter ærmeren. Når dette er gjort kan du stryge manchetterne indvendigt og så lægger du ærmet fladt ned og med syningen i midten. Man behøver ikke altid stryge begge sider af ærmet, men dette er noget du selv kan vurdere.
- Efter overstående fokuserer du på selve skjortekroppen. Tag først siderne og sørg for at bruge spidsen på strygejernet ind imellem de små knapper, så du får det hele med.
- Fold derefter kraven ordentligt, og giv den et hurtigt tryk med strygejernet.
- Til slut skal du stryge ryggen, og når du er færdig kan du med fordel hænge den op på en bøjle, så den kan køle af. Sørg for at den hænger korrekt, så du ikke skal til at starte forfra når den er afkølet.
Tjek også vores guide til at binde butterfly her.
3 praktiske tips til strygningen
Til slut kan du få nogle praktiske tips med, som er noget der er værd at lægge mærke til. Man kan kalde dem husmor-tips, du med fordel kan have i baghovedet for at undgå fejl og problemer.
1. Indstil til den korrekte temperatur
Inden du starter er det vigtigt, at du husker at indstille strygejernets temperatur korrekt, så du ikke ender med at ødelægge skjorten. Dette kan man ofte glemme, men det har stor betydning for resultatet. Det er en god idé at begynde med det tøj der skal stryges med den laveste temperatur, hvis man har en del der skal ordnes.
2. Husk at afkalke dampstrygejern
Hvis du har et dampstrygejern, så er det vigtigt at huske at afkalke det ofte, og dette kan gøres med enten citronsyre eller et produkt som der anbefales af producenten.
3. Sæt en timer
Nogle glemmer at slukke for strygejernet efter strygningen, og et godt tip er at sætte en timer eller påmindelse en time efter man er begyndt, så man er sikker på at man husker at slukke det.