Den store vinguide for begyndere tager dig med rundt i Europa og resten af verden. En af de vigtigste aspekter for kendere er, hvor vinen er fra. Er det Frankrig, Italien, USA eller Argentina.

Alle lande og druer har hver deres kendetegn og smagsvarianter. I vores vinguide for begyndere ser vi nærmere på alt det der er værd at vide om vin. Skål og god fornøjelse!

Værd at vide om vin

Vi starter med det helt basale, det der er værd at vide om vin, hvis du godt kan lide et glas i ny og næ.

Opbevaringen

Opbevaringen er et af de områder der optager mange kendere og en gammeldags hovedregler foreskriver, at jo længere opbevaringstid, desto bedre bliver den.

Den gælder ikke helt i den moderne verden, hvor hovedparten af vinproduktionen sker med tanke på, at den drikkes med det samme. Uden at den skal ligge i 1, 3 eller 5 år.

Hvis du endelig vil opbevare vinen, skal det ske i et mørkt lokale, med en temperatur på 10-18 grader. Køleskabet er derfor IKKE et godt sted. Specielt ikke fordi rystelser er en skidt ting.

Serveringen

Et andet centralt samtaleområde er ofte hvordan man bør servere vinen. Det kan gøres på mange forskellige måder. Den kan blive åbnet 1 time før middagen. Hældes i en karaffel for at ilte, eller hælde den direkte i glasset. Det er bare ikke altid det sker tids nok.

Den optimale servering bør ske på følgende måde:

  1. Du bør hælde flaske i glas god tid før middagen.
  2. Resten bør hældes i karaffel, så den kan nå at ilte godt.

Tidsperspektivet i skænkningen er meget svært at rådgive om, da det afhænger af flasken, vintypen og alderen. Hvidvine har generelt ikke brug for iltning, men ellers i ca. 30 minutter.

Rødvine vil ofte have glæde af mindst 1 time, mens ældre varianter faktisk bør skænkes og drikkes lige efter åbning. Men kan rumme bundfald, man skal være opmærksom på.

Vinguide for begyndereTemperaturer

Det sidste aspekt du skal vide noget om, er hvilke temperaturer de forskellige vintyper skal have.

Det gør nemlig en forskel, om det er rødvin, rose eller hvidvin.

Det skal siges, at druen og varianten, har en indflydelse på den perfekte temperatur. Men vi vil alligevel give dig et vejledende interval her:

  • Rødvine: 14-18 grader
  • Hvidvine: 10-14 grader
  • Rose: 8-12 grader
  • Mousserende: 8-12 grader
  • Portvine: 14-16 grader
  • Sherry: 8-12 grader

Vinlandene

Der er rigtig mange vinlande i verden og vi kommer ikke til at gennemgå alle i vores guide. For så bliver vi ikke færdige og det vil sikkert heller ikke interesserer dig. Vi har derfor valgt at se nærmere på fire af de mest interessante lande netop nu.

Italien

Italien er første land på dagsordenen, fordi Politiken i 2013 kunne afsløre, at italienske vine var danskernes favorit. Et dominerende land på det danske marked og de fleste danskere har sikkeret allerede smag en italiensk vin.

Tendensen er ikke ny, for i både 2010, 2011 og 2012 var Italien øverst på “import-podiet”. Ifølge politiken udgjorde importen fra Italien 23 %, efterfulgt af Frankrig på 16 procent.

Toscana, Veneto (Amarone) og Piemonte (Barolo) regnes for at være de tre vigtigste og førende distriker i Italien. Med god grund, for hvem har ikke hørt om en Amarone eller Barolo? Begge varianter stammer fra disse egne.

Frankrig

Ligesom England menes at være fodboldens moder, tager Frankrig den titel på vinmarkedet. De to ting er blevet synonym med hinanden hos mange danskere og det bliver bakket op af en mangeårig historien.

Det er ikke så underligt at vin er mere end kultur, nærmest en religion for franskmændene, sammenlignet med alle andre lande. Det er blevet en helt essentiel del af deres samfund og den franske befolkning er meget stolte over deres traditioner.

Bordeaux, Bourgogne, Rhone og Loire er bare en række af de ekstremt populære distrikter i Frankrig. Alle med hver deres smag og kendetegn. Det betyder at du har et bredt udvalg at vælge imellem, når du handler fransk.

Argentina

Det er ikke uden grund vi har taget Argentina med som det eneste land fra Sydamerika. Det er nemlig den klart vigtigste producent på kontinentet. Ja, faktisk menes de at være i top 5 over de største vinproducenter i verden.

Argentinske vine er generelt karakteriseret ved at have en krydret smag. I hvert fald hvis du finder en god variant. De høje temperaturer og megen sol, giver producenterne optimale vilkår.

Hvis du leder efter en smagsvariant med kant og karakter, vil en vin fra Argentina ofte være et fornuftigt valg.

USA

USA har ikke altid været kendt som et vinland, men er bestemt kommer efter det. Oprindeligt var det indianerne der plantede vinstokke i store dele af landet, Det blev hurtigt anvendt til at fremstille vin af de immigrerende europæere, men uden den store succes.

Druen var nemlig Lambrusca og det var først da man podede Lambrusca stokkene og erstattede dem med Vitis Vinifera, at amerikanske vine blev til at drikke med nydelse. I dag er det udbredt i hele USA.

Typerne

Vi slutter af med et kort indblik i hvilke druer, der er med til at skabe de forskellige vintyper.

  • Rødvin: Fremstillet af blå druer med skaller.
  • Hvidvin: Fremstillet af de grønne druer (men også afskallede blå druer).
  • Rose: Fremstillet af blå druer uden skaller (sorteres fra i gæringsprocessen)

Sidst så har vi den mousserende type, der reelt bare er hvidvin med en smule brus. Den største overraskelse i ovenstående, vil for mange være, at hvidvinen ikke udelukkende bliver produceret med de grønne druer.

Vi håber du har læst vores guide med interesse og kan tage gode råd med dig.