Har du det med ofte at blive forkølet eller få andre sygdomme? Eller lider du ofte af smerter i ben, arme eller ryg?

Guiden-online.dk giver dig her en guide til at holde dig sund, med vores 10 bedste råd. Tjek dem ud og få mere overskud i hverdagen. 

10 tips til at holde sig sund

1. Spis sundt og varieret

Du har sikkert læst og hørt det igen og igen. At du skal spise sundt og varieret, men det nævnes af god grund. Det er nemlig så ekstremt vigtigt at du indtager forskellige fødevarer, da de hver især har deres styrker.

Varieret kost betyder altså ikke at du skal skifte imellem pizza, burger og kebab! Men at du varierer brugen af grøntsager, frugt og kød/fisk. På den led bør du få alle de nødvendige vitaminer og mineraler.

2. Motionér mindst 2 gange om ugen

Motion er et andet vigtigt område, hvor alt for mange danskere gør for lidt. Det handler om at tage sig sammen og i sidste ende er der ingen reel undskyldning.

Der findes fodboldklubber, løbeklubber, fitnesscentre med hold etc. Så der er rigeligt med muligheder, hvis du har brug for med-motionister eller faste tidspunkter for din træning.

Vi anbefaler motion mindst 2 gange om ugen, men gerne mere. Det behøver ikke være mere end 30 minutter ad gangen, hvis det ellers er intensivt med høj puls.

3. Få din søvn

I en travl hverdag med børn og store mængder arbejde, kan det være svært at få nok med søvn, men det er afgørende for dit helbred.

Når vi sover hjernen “renset” for affaldsstoffer og derfor kan lidt søvn i længere perioder godt have en skadelig effekt. Dertil kommer, at du får mindre overskud i hverdagen, hvor du skal kæmpe dig igennem arbejdsdagen. Så få lagt en rytme hvor du får mindst 7-8 timers søvn.

4. Spis mineral -og vitaminpiller hvis nødvendigt

I forlængelse af punkt 1, er det vigtigt at du får nok med vitaminer og mineraler. Alt efter dine behov, køn og alder, vil dine krav være forskellige. Men spis vitaminpiller hvis det er nødvendigt, for at give kroppen det den behøver.Sundhed

5. Få nok med nødder

De fleste danskere har et forkert forhold til nødder, da de har et relativ højt fedtindhold. Men undersøgelser af forskere viser faktisk, at de kan være med til at forebygge diabetes.

Dertil kommer at de har et højt proteinindhold, hvilket er godt for din krop. På den led kan de overhovedet ikke sammenlignes med en pose chips eller slik. De er nærmest diametrale modsætninger i den henseende.

6. Spis mindst 2 stykker frugt om dagen

Frugten er en del af kosten, men prøv at gøre det til en vane med 2 stykker frugt om dagen. Det kan være til middag og til aften, eller som snak under arbejdsdagen.

Sørg for at frugten ikke er den samme, men to forskellige og husk på at æbler indeholder meget syre. Så selvom de kan smage godt, bør de kun spises i et vist omfang.

7. Kaffe kan være godt

Kaffe kan være godt af flere årsager, så hvis du er en kaffeglad dansker, skal du endelig fortsætte. Kaffen sætter gang i fordøjelsen hos mange, ligesom undersøgelser indikerer at den kan være med til at forebygge en række alvorlige sygdomme. På BT.dk kan du læse en artikel om en undersøgelse, der foreskriver at kaffe holder dig rask.

Så hvis du ikke allerede drikker kaffe bør du begynde, da det ligeledes kan gøre dig mere frisk i dagligdagen.

8. Vær aktiv – når du kan

At være aktiv er ikke det samme som at motionere. Nej her tænkes på at være aktiv i hverdagen, når muligheden opstår. Det kan være at cykle på arbejde, tage trapperne frem for elevatoren eller gå en tur om søen.

Det behøver ikke tage lang tid, men bare det at du får pulsen op og gang i stofstiftet er ikke kun godt for din vægt, men ligeledes for dit helbred generelt. Så brug dette som supplement til din motion.

9. Vask hænder

Hænder er noget af det mest eksponerede hos os mennesker, hvor man kan få bakterier fra mange forskellige ting, ligesom man typisk bruger hænderne, i forbindelse med madlavning og spisning, eller når det klør et sted i ansigtet.

Hænderne udgør derfor en af de mest primære smitterisikoer, hvorfor du kommer langt med god håndhygiejne. Særligt når det kommer til perioder hvor mange er forkølet eller har influenza.

10. Hav medicinskabet i orden

Udover beskyttelsen bør du have medicinskabet i orden, så dine smerter og svækkelser kun er kortvarige. Gode bud på ting kunne være hovedpinepiller, klorhexidin, Berocca og sugetabletter.

På den led er du altid klar til at dulme ubehaget, hvis du skulle få hovedpine, blive forkølet eller lignende.

 

Vi håber du kan bruge vores guide til at holde sig rask. Du er velkommen til at komme med dine egne forslag, hvis du synes vi mangler noget.