En varm og tør sommer kan betyde mange møl i huset, og der er mange forholdsregler du bør tage dig. For møl kan gå hen og blive en rigtig irriterende eksistens i boligen.

Mange kender til de mange møl, som sætter sig overalt og gerne finder steder, hvor de kan yngle, så man til sidste også har et hjem, der er fyldt af larver. Man skal virkelig være opmærksom på møllenes tilstedeværelse, da de kan ødelægge både tøj og madvarer og generelt skabe rigeligt med problemer i hjemmet.

Hvad er møl?

Møl er en fælles betegnelse for en larve dyreart. Der er over 1500 forskellige arter og de mest velkendte er klædemøl, pelsmøl og klistermøl.

De har hver deres egenskaber i størrelse, farve og forekomster, men fælles for de fleste er, at de kan foretager skader i tøj, støj og køkkenets madvarer.

Larverne har generelt en længe på 5-12 mm, alt efter arten. Det er primært larverne der forårsagerne problemerne, da de har brug for mest næring.

Nu til vores guides om, hvordan du kommer dem til livs, hvis de er i dit tøj eller køkkenets madvarer.

Guide til at undgå møl i tøjet

Det er især tøjet, som man skal passe på, for det er her at møllene kan lave den største skade. Finder man små huller og sprækker i sit tøj, er det nemlig et tegn på, at møllenes larver har været på spil.

De efterlader ikke blot huller men også spin og ekskrementer, hvilket kan gå hen og blive en ulækker omgang. Larverne holder til i tekstiler og pelse, som man ikke bruger så ofte, og de kan nemt lave sprækker i sofaen eller i gammelt tøj.

Her er et par tips til helt at undgå de kommer:

  1. Luft ud jævnligt og sørg for at holde hjemmet rent. Hygiejne er alt.
  2. Pak uldtøj i plastikposer i sommersæsonen, hvor de ikke anvendes.
  3. Møbler kan forhåndsbehandles mod møl.

At fjerne møl i tøj

Når først du har fået møl, handler det om at skille sig af med larverne i en fart, og det kan gøres på flere måder.Start med at tømme alle skabe, skuffer og rengøre dem grundigt.

Det er nemmest at vaske tøjet ved 50 grader eller fryse det ved -18 grader, hvilket svarer til en tur i fryseren.

Det er dog ikke alt tøj, der kan tåle det, og derfor kan man også varme op til 41 grader i 4 timer, hvilket også dræber larverne. Der findes også forskellige sprays, der kan hjælpe på problemet.

Husk at pakke tøjet ind når det er renset, så du undgår de kommer igen. Det er generelt smart at pakke tøj ind, som man ikke bruger så tit. Dertil bør du helt sikkert overveje, hvilke skabe og kommoder du anvender på værelset.

Nogle er bedre end andre, for jo nemmere adgangen er til dit tøj, desto lettere er det for dem at slå sig ned.

Guide til at undgå møl i køkkenet

Møl i køkkenet kan være en rigtig ulækker oplevelse, da de elsker at ligge gemt i fødevarerne, hvor de spiser og yngler. Det er især i de tørre produkter i køkkenskabene som fx mel, brød og nødder, at møllene slår sig ned.

Så hvis du opdager møl derhjemme, er dette stedet, som du først skal kigge. Brugen af lufttætte bokse, holder ikke kun maden frisk, men det holder samtidigt møl ude. Du slipper for at opleve, at det er en klump orme i stedet for havregryn, der kommer ud af pakken om morgenen.

Det er meget svært at forhindre, at møllene kommer ind i hjemmet, da det typisk sker i forbindelse med små æg, som man ikke lægger mærke til. Men sørger du for at pakke tøj og mad ind i lufttætte poser, har man gjort alt hvad man kan for at undgå det.

Ellers er en grundlæggende og hyppig rengøring og god hygiejne, vigtige elementer når du gerne vil forebygge.

Du skal vide, at når vi kommer til sensommeren, er det på tide at holde øje med møl i hjemmet, for det er netop på dette tidspunkt, at de normalt forsøger at flytte ind.

 

Vi håber du kan bruge vores guide og råd til at undgå du får uventede gæster!