WordPress hjemmesider er enkle at opsætte og det brugervenlige kontrolpanel gør, at de fleste kan håndtere og vedligeholde deres egen WP side. Ønsker du at have succes med din hjemmeside er optimeringsprocessen dog afgørende for både brugeroplevelsen og for at din side bliver fundet i søgeresultaterne.

Vi har lavet en guide til at optimere din WordPress hjemmeside, på forskellige områder. Gør du nok? Eller er der plads til forbedring? Læs med og find ud af det.

WordPress er et godt valg, når du skal have ny hjemmeside og de mange forskellige plugins, giver dig et bredt udvalg af værdifulde redskaber. Det gør det enkelt at tilføje funktioner til din hjemmeside, der normalt vil koste en del penge at få udviklet.

I denne guide har vi fokus på optimering og de relaterede plugins, der kan hjælpe dig med at forbedre din hjemmeside.

Hastighedsoptimering

Det første du bør fokusere på er at optimere hastigheden på din hjemmeside, hvor det særligt er vigtigt at fokusere på disse 6 områder:

  • WordPress temaet
  • Webhotellet
  • Cache
  • Billedoptimering
  • Filoptimering
  • WP databasen

Vi vil i det kommende afsnit gennemgå dem allesammen.

WordPress teamet

Et let WordPress tema, uden for mange unødige og tunge filer, er helt afgørende. DIVI fra Elegant Themes er aktuelt blandt de førende på området.

Der findes mange tusinde WordPress temaer på markedet og det vil ofte kræve at du kan skrive koder, hvis du gerne vil optimere temaet. Men når du vælger, kan du med fordel gå efter et “let” design, uden for mange elementer og filer, du aldrig kommer til at bruge.

Hurtigt webhotel

Et hurtigt webhotel er ligeledes afgørende for hastigheden, alt efter hvor tung din hjemmeside er. Desto flere sider, billeder og videoer, desto større krav til din hostingudbyder. Sørg for, at det ikke er stedet du sparer. Giv hellere et par hundrede kroner ekstra om året, for det er investeringen værd!

Cache

Caching er en af de mest lavthængende frugter, da du kan installere og opsætte cacheplugins på 5 minutter og forskellen er mærkbar. Der er særligt to du bør overveje, hvor W3 Total Cache er for den trænede og Super Cache er for begynderen, der er mere enkelt at opsætte.

Anbefalet plugin: W3 Total Cache eller Super Cache

Billedoptimering

Har du mange billeder på hjemmesiden, kan du med fordel få dem skaleret ned, inden du uploader. Der er meget forskel på om et billede fylder 5 MB eller 50 KB. Gør dig selv den tjeneste, hvis du driver et site med mange billeder, for i længden vil du ende med en langsom side. Det er dårligt for brugeroplevelsen og din SEO.

Smush It er et godt plugin, der kan hjælpe dig på vej med at komprimere dine billeder. Det bør dog anses som et supplement til, at du skalerer billederne ned før upload.

Anbefalet plugin: Smush It

Minimer JS og CSS filer

Har du en udviklernørd ved hånden, kan der ofte gøres en masse for at optimere og minimere hjemmesidens JS og CSS filer. Det kræver bare en indsats og vil derfor koste penge.

Alt efter behovet, kan plugins som Autoptimize og Better WordPress Minify, gøre et godt stykke arbejde for dig. De kræver lidt at opsætte, men kan bidrage til en forbedret loadtid.

Anbefalet plugin: Autoptimize eller Better WordPress Minify

Rens WordPress databasen

Sidst er det værd at nævne WP databasen, der særligt for ældre websites kan være fyldt med unødige elementer. Det kan være gamle kladder, spam kommentarer etc.

Vi kan anbefale at du installerer WP Sweep og kører det igennem, for at få renset databasen hurtigt og effektivt. Efterfølgende kan du vælge at slette pluginet igen, da det blot skal anvendes med jævne mellemrum.

Anbefalet plugin: WP Sweep

Husk at slette inaktive temaer og plugins, da de kan være med til at sænke hjemmesidens hastighed og blot optager plads.

Søgemaskineoptimering

Den anden del af optimeringsprocessen, er at fokusere på hjemmesidens søgemaskineoptimering (SEO). Det vil styrke dine muligheder for at opnå placeringer i søgeresultaterne. Her bør du indledningsvis fokusere på følgende punkter:

  • Sidetitler
  • H-tags
  • URL’er
  • Billeder
  • Indhold

Sidetitler

Sidetitler bør være op til 60 tegn inkl. mellemrum og skal beskrives sidens indhold præcist, med fokus på de søgeord du gerne vil rangere på. Det kan være “Cykelforhandler i Odense” eller “Håndværker i Roskilde”.

Husk at alle sider skal have en unik sidetitel, med hvert deres fokus. At have flere sider med fx. “Cykelforhandler i Odense” i sidetitlen vil have den omvendte effekt og skade dine rangeringsmuligheder. Du kan med fordel benytte Yoast SEO eller All-in-One SEO Pack plugins til dette.

Anbefalet plugin: Yoast SEO eller All-in-One SEO Pack

H-tags

H-tags eller overskrifter er afgørende, men alligevel har mange WordPress temaer ikke et H1-tag som den første overskrift. Det skal du derfor være opmærksom på og ændre i filerne, hvis det er tilfældet.

Samtidig skal du være opmærksom på at H-tags og sidetitler skal hænge sammen, og beskrive sidens indhold på bedste vis.

URL’er

Det er vigtigt at du ændre URL strukturen på hjemmesiden, så dine URL’er hedder det siden omhandler, fx. mitdomaene.dk/om-os/ frem for mitdomaene.dk/?p=125.

Det kan du gøre under “Indstillinger” > “Permanente Links” > “Navn på indlæg”

Billeder

Det er en god idé at navngive dine billeder i filnavnet og give dem et alt-tag, når du uploader dem på sitet. Det styrker sidens SEO og gør at billeder kan læses af søgemaskinerne. Samtidig har du muligheden for at dine billeder bliver indekseret og kan findes, når folk laver en billedsøgning.

Indhold

Indholdet har altid været en vigtig del af SEO. Brødteksten på hjemmesiden skal være relevant, informativ og have et højt niveau. Sprogfejl og grammatiske fejl skal undgås, da det vil trække siden ned. Sørg for at indholdet er velformuleret og interessant for brugeren, da det både giver den bedste brugeroplevelse og vil gavne din SEO.

Content is King, siges det. Jo flere emner du dækker og skriver guides om, desto bedre mulighed har du for at opnå gode placeringer på forskellige søgeord. Det afgørende er at indholdet har en høj kvalitet.

Har du lyst til selv at gå i gang med SEO optimeringen, har vi tidligere lavet en gør-det-selv guide for begyndere, ligesom du kan bruge anbefalingerne i denne artikel.

Se også: SEO guide for begyndere

Vi håber du kan bruge vores anbefalinger og tips til at styrke din egen hjemmeside. Visse elementer og plugins er meget ligetil, mens andre kræver lidt viden og erfaring. Der er ingen tvivl om at hastighedsoptimering og søgemaskineoptimering af WordPress er to discipliner, der er afgørende for, at du får succes med din hjemmeside.

Hvilken butik foretrækker du at gå ind i? En ukendt butik uden skiltning, hvor du skal vente 10 sekunder, før døren åbner. Eller en fin forretning med tydelig skiltning, der byder dig varmt velkommen.

Vi kender alle svaret og det er forklaringen på, hvorfor du skal optimere din side, så den er klar til besøgende.