Hvert år bliver tusindvis af unge danskere sendt på efterskole, men hvor er det bedst at tage hen? Hvilke steder og rammer giver de bedste forhold for dit barn?

Det er mange centrale spørgsmål og overvejelser, når man skal vælge efterskole. Guiden-online.dk ser nærmere på alle de vigtigste aspekter, kommer med vores egne anbefalinger og giver dig et indgående indblik i prisniveauet. Se meget mere i vores efterskole guide. 

Valg af efterskole

De fleste ansvarsfulde forældre har svært ved at sende deres børn afsted på efterskole. For de flestes vedkommende vil det være første gang de skal stå på egne ben, hvorfor det er særligt vigtigt at man får valgt det rigtige sted.

I denne beslutnings -og udvælgelsesproces er der flere aspekter du bør have i baghovedet. Særligt følgende 4 elementer bør være i dine tanker:

  1. Formålet
  2. Placeringen
  3. Fagligheden
  4. Prisen

Formålet

Det første I bør klarlægge i fællesskab er formålet bag efterskoleopholdet. Er det at blive dygtigere fagligt, at udvikle sig menneskeligt, eller få en oplevelse for livet?

Nu udelukker det ene ikke det andet, men hvis det overskyggende formål er større faglighed, kræver det jo man finder nogle der er anerkendte på området.

Gør man det for at udvikle sig menneskeligt, er det ligeledes en overvejelse værd, om man gør det bedst, med kort eller lang afstand til forældrene (i kilometer).

Placeringen

Placeringen er et todelt element. På den ene side har afstanden til hjemmet og de trygge rammer en indflydelse. På den anden siden har byen en helt særlig påvirkning på de unges ophold.

Der er stor forskel på at være afsted på Ærø eller en efterskole ved Århus eller København. Omgivelserne og miljøet bør indtænkes og det er én af mange grunde til, at der afholdes fremvisninger.

Fagligheden

Fagligheden er det tredje element du bør huske på i udvælgelsesprocessen. Ofte vil det give sig selv, men der er bare så mange muligheder, at det godt kan være svært.

Skal man vælge ét sted der kun har fokus på musik og sang, som er datterens favorit, eller skal den kombineres med noget dans og skuespil, for at give en mere nuanceret læring?

Skal man vælge en målrettet fodbold -eller håndboldefterskole eller en med mere generel anvendelse af idræt og forskellige sportsgrene?

Hvilken vinkling der skal være på fagligheden, er helt op til barn og forældre at bestemme, men vi har fundet en række af de populære udbydere på hvert deres felt. Brug det som inspiration til at vælge sted:

  • Sport – Oure efterskole
  • Dans og musik – Femmøller efterskole
  • Sprog – Skals efterskole

Prisen

Det er klart, at prisen vil have en indflydelse på langt de fleste familier, når der skal tages en beslutning. Priserne er bare meget generelle og det er sjældent at der er mere end 5.000 kroner til forskel på udbyderne. Faktisk er spændet ofte kun på et par tusinde kroner og når prisen nemt overstiger 40.000 kr. er det jo en marginal forskel.

Vi ser nærmere på efterskole priser og hvad der definerer dem i næste afsnit.

Efterskole priser

På www.efterskole.dk kan du få et præcist indblik i hvad prisen et ophold vil have for Jer. De har nemlig en smart prisberegner, hvor du kan indtaste udbyder, Jeres indkomst og antal børn. Ud fra det vil I få oplyst en pris.

Det er væsentligt at vide, en efterskole typisk vil koste 45.000 kroner, men spændet på de billigste og dyreste kan være fra 40.000 – 55.000 kr.

Jo flere børn I har, desto større nedslag kan I få i prisen. Jo højere indkomst I har som familie, desto dyrere bliver det. Det er de to hovedregler som ligger fast og som I ikke rigtig kan påvirke.

Eksempel: Samlet husstandsindkomst på 500.000 kr. og 2 børn

For at give dig et konkret eksempel, har vi indtastet informationerne for en meget almindelig dansk familie, med det resultat at prisen langt de fleste steder blev tæt på 45.000 kr. Så det er bestemt et godt udgangspunkt, hvis du er usikker på hvad det koster.

 

Vi håber du har nydt vores efterskole guide og er kommet videre med hvordan du vælger det perfekte sted for dit barn.