Danmark er fyldt med løbe glade mennesker og det at løbe er en fantastisk form for motion. Men det kan være svært at finde de korrekte løbesko.
Denne guide vil sætte fokus på de elementer du skal være opmærksom på, når du står overfor anskaffelsen af nye løbesko.
1. Få fastlagt din løbestil
Først og fremmest er det enormt vigtigt, at du får fastlagt hvilken løbestil du har. Der findes tre kategorier, som man inddeler fødder og løbestile i.
Overpronation – forekommer når foden falder ind mod indersiden. Dette betyder, at trykket på foden bliver størst på indersiden. Hvis dine fødder overpronerer kan man anskaffe sig specielle anti-pronationssko, som har en stærkere inderside. Yderligere har den en stiv hælkappe, som er med til stabiliteten. Dette tvinger foden til at rette op, når du løber, og du slipper for ømme fødder.
Supination – forekommer når foden falder udad. Trykket vil her udelukkende lægges på ydersiden af foden, og sådan vil det være, når løberen sætter foden i jorden, og laver sit afsæt igen. Hvis din fod oversupinerer er det vigtigt med en løbesko med god støddæmpning i den forreste del. Der findes dog ikke direkte anti-supinations løbesko.
Neutral – er når foden har et perfekt afsæt. Den falder hverken indad eller udad. Ved en neutral løbestil vil foden ramme jorden med ydersiden af hælen, glide videre over mellemsålen og til sidst sætte af med forfoden. Den rigtige løbesko vil her være en sko, som er ensartet i hårdhed ved mellemsålen, og en hælkappe, der er tæt siddende.
2. Hvilket underlag?
I Danmark findes der utallige typer af underlag, som du kan blive udsat for på dine løbeture. Nogle er bedre for din krop at løbe på end andre. Husk det!
Asfalt er det foretrukne underlag for rigtig mange løbere. Men det er ikke det blødeste underlag at løbe på. Derfor er det vigtigt med en sko, som er udstyret med gummi, hvor den har kontakt med underlaget.
Du støder tit på blødt- og ujævnt underlag, når du løber i skove, på græsplæner eller sand. Her er det nødvendigt med en løbesko, der har gummi i mellemsålen. Man kan med fordel vælge en sko, som har lidt dybere riller på undersiden af sålen. Dette medfører bedre kontaktsikkerhed med det bløde og ujævne underlag.
Det hårde underlag finder du ikke så ofte, men det kunne fx være beton. Dette er meget ubehageligt at løbe på. Det udsætter løberen for nogle voldsomme stød. Derfor vil det være en fordel at have sko, som har en støddæmpende effekt.
3. Hvor skal jeg købe løbeskoene henne?
Det kan være rigtig svært at finde de korrekte løbesko. Men en god idé er at blive testet på et løbebånd i en sportsbutik, og den eneste måde man kan gøre dette på, er ved at være fysisk tilstede.
Men når det så er sagt, kan man spare rigtig mange penge ved at købe sine sko online. Ulempen her, er dog, at man ikke kan prøve skoen på, og man ikke aner om den sidder som den skal.
Sammenlign priser og spar penge
Når du skal vælge dine løbesko kan der være rigtig mange penge at spare. Du kan med fordel benytte internettet til at sammenligne priser. Men det er vigtigt, at du ikke går på kompromis, når du vælger dine løbesko.
5 fejl du skal undgå når du køber
- Køb ikke løbesko uden du fysisk har prøvet dem, eller en lignende model.
- Benyt ikke en løbesko, der ikke passer i størrelsen.
- Køb ikke en model bare fordi det er den billigste. Dette kan være medvirkende til udvikling af skader.
- Skoene er snøret forkert. Undgå at skoene hverken er spændt for hårdt eller blødt, men så den sidder jævnt over hele vristen.
- Sæt ikke foden i jorden langt foran din krop. Dette vil give voldsomme stød op i dine knæ, og løbeskoen vil ikke komme til sin ret.
Vi håber du er blevet klogere på hvad du skal undgå og huske på, når du udvælge dine nye løbesko. Vi slutter af med 10 gode tips til hvordan du altid får en god løbetur.
10 tips til en god løbestil
- Løb med oprejst holdning. Så arbejder dine ben optimalt og du vil føle, at det er lettetre at få luft ned i lungerne.
- Benyt dine arme, når du løber. Undersøgelser viser, at man med det korrekte armsving kan bruge op til 5 procent mindre ilt end ved forkert armsving.
- Benyt det rigtige løbetøj. Det gør bare dine løbeture så meget mere komfortable!
- Løb med små skridt – hvis du tager for lange skridt bruger du unødvendig energi.
- Vær afslappet – der er ingen grund til at løbe og være anspændt, dette kan medføre unødvendige gener og skader.
- Hold dit åndedræt roligt ved at trække vejret helt nede fra maven.
- Fordel dit afsæt jævnt over hele foden.
- Hold skuldrene i deres naturlige position, hverken for højt eller lavt.
- Skyd brystkassen frem. Så åbner du for vejrtrækningen.
- Kig fremad!